Butelka termiczna jest dziś docenianym produktem na rynku, ze względu na swoją zrównoważoność i oszczędność.
Sportowcy, studenci, podróżnicy, pracoholicy, świeżo upieczone mamy (tak! butelki termiczne to ostatnie odkrycie młodych mam, którym kawa stygnie o wiele szybciej niż przeciętnemu człowiekowi) to szeroka grupa odbiorców, których łączy ta sama potrzeba – zdrowa butelka wielorazowa.
Czy jest dziś coś bardziej pożądanego, niż produkt który będzie uniwersalny? Ekologiczna butelka będąca jednocześnie termosem, który utrzyma na długi czas pożądaną temperaturę twojego napoju, w zdrowy sposób dotrzyma ci towarzystwa i zaoszczędzi czas i pieniądze.
Jak to wszystko się zaczęło?
Pierwszą na świecie butelkę termiczną opatentował w 1892 r. szkocki chemik i fizyk James Dewar. Jako pierwszy wpadł na pomysł, by za pomocą próżni zahamować oddawanie temperatury przez ciecz. Bardzo niskie ciśnienie gwarantuje skrajnie niską przewodność temperatury. Termosy najpierw były używane w laboratoriach, niedługo potem trafiły do domów (podobnie jak w przypadku szkła borokrzemowego, wykorzystywanego dziś do produkcji wysokiej jakości szklanych butelek wielorazowych – z laboratoriów do naszych rąk).
W 1958 r. marka Aladdin ogłosiła sprzedaż swoich pierwszych termosów, czyli pierwszych butelek termicznych, które okazały się hitem na światowym rynku. Od prototypu różniły się tylko surowcem, z którego były produkowane. Metal swoją wytrzymałością wygrywał ze szkłem.

Z czego jest zrobiona butelka termiczna?
Stal nierdzewna jest hitem w przemyśle gastronomicznym! Dlaczego? Ponieważ wyróżnia się wysoką trwałością na uszkodzenia mechaniczne, nie wchodzi w reakcje chemiczne (więc nie wpływa na smak i jakość napoju), jest odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, nie koroduje, łatwo ją utrzymać w czystości. A do tego stal nierdzewna w 100% podlega recyklingowi, który można powtarzać niemalże bez końca.
Większość stalowych butelek termicznych na rynku produkowane jest ze stali nierdzewnej 18/8, np. Rags’y, Closca. Co to znaczy? To informacja o procentowej zawartości dwóch pierwiastków: chromu – 18% i niklu – 8%. Według Normy Europejskiej EN 10088 stal nierdzewna powinna zawierać minimum 10,5% chromu. To właśnie ten pierwiastek pozwala określić stal jako nierdzewną. Nikiel odpowiada za magnetyczność tworzywa. Warto wiedzieć, że stal, która w składzie zawiera 8-10% niklu wpływa na jej większą wytrzymałość na korozję.
Jakie są zalety korzystania z butelki termicznej?
Zalety korzystania z butelki termicznej rozciągają się na trzy ważne płaszczyzny: zdrowie, środowisko i twoje finanse.
1. Zdrowie – Stal jest tworzywem całkowicie neutralnym dla zdrowia. Nie wchodzi w reakcje z napojem. Korzystając z termicznej butelki masz pewność, że nie wypijasz szkodliwego BPA ani ftalanów.
2. Środowisko – stal jest w 100% recyklingowalna, korzystając z butelki wielorazowej, nie produkujesz zbędnego plastiku, za każdym razem, gdy masz ochotę na świeżą wodę, kawę czy herbatę. Zmniejszasz popyt na butelki jednorazowe, tym samym prowadząc do zmniejszenia śladu węglowego w środowisku wytwarzanego podczas produkcji i transportu tych opakowań.
3. Pieniądze – Butelka termiczna to zakup na długie lata. Jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i korozję, jest łatwa w czyszczeniu. Warto zaznaczyć, że butelka z ulubionym napojem pod ręką, to mniej niezaplanowanych wizyt w sklepach i kawiarniach, które wciągają za sobą dodatkowe, zwykle zbędne produkty do koszyka 😉

Świadomy wybór, początkiem dobrych zmian
Musisz wiedzieć, że już po pierwszym ruchu w stronę ekologicznego zakupu, mniej lub bardziej świadomie zaczniesz stawiać siebie przed kolejnymi dobrymi wyborami. Eko lifestyle naprawdę się wkręca. Kupujesz jedną butelkę wielorazową, potem zaczynasz zwracać uwagę na wykorzystanie wody w swojej codziennej rutynie, analizujesz sens jednorazowych opakowań już nie tylko w dziale z napojami…
To wspaniałe, że termiczna butelka może być początkiem dużych dobrych zmian, prowadzących do zdrowego, oszczędnego i zrównoważonego stylu życia.